A A A K K K
для людей із порушенням зору
Щастинська районна рада
Луганська область

Аліменти на утримання дружини

Дата: 26.10.2021 08:46
Кількість переглядів: 242

Інколи трапляються випадки, коли після народження дитини, за різних обставин, шлюбні відносини між подружжям припиняються і жінки залишаються з маленькими дітьми та проблемами щодо матеріального утримання.

          За таких обставин слід пам’ятати про задеклароване право дружини на отримання аліментів від чоловіка до досягнення дитиною трирічного віку, в свою чергу, у чоловіка виникає обов’язок здійснювати таке утримання. Право на утримання може бути реалізоване як у шлюбі, так і після його розірвання.

          Так, статтею 84 Сімейного кодексу України передбачено, що дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка – батька дитини до досягнення дитиною трьох років. Якщо дитина має вади фізичного або психічного розвитку, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка до досягнення дитиною 6 років.

          Сімейним законодавством передбачено право дружини (матері дитини) на утримання батьком дитини до досягнення дитиною трирічного віку незалежно від того,  чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

          Для захисту своїх прав дружина має подати до суду позовну заяву про стягнення аліментів на утримання до досягнення дитиною трьох років.

          Якщо чоловік працездатний, але не працює, то це не є підставою вважати, що він неспроможний здійснювати утримання своєї дружини та дитини.

          Проте, якщо на утриманні у чоловіка перебувають інші малолітні діти, непрацездатні батьки або він є інвалідом та отримує лише пенсію по інвалідності, то суд може відмовити у задоволенні позову через неможливість чоловіка здійснювати матеріальне утримання дружини.

          Якщо Вам потрібна правова консультація, звертайтесь до «Новоайдарського бюро правової допомоги» Старобільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою : 93500, Луганська область, смт. Новоайдар, вул. Банківська, 16 або за т.095-60-30-913.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь