A A A K K K
для людей із порушенням зору
Щастинська районна рада
Луганська область

15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Дата: 15.02.2022 16:48
Кількість переглядів: 281

15 лютого згідно Указу Президента України від 11 лютого 2004 року №180/2004 українці відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця пам’ятна дата приурочена до роковин виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році.

Після Другої Світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку на острові Куба та в інших «гарячих» точках. Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан. 10 років – з грудня 1979 року до лютого 1989 року тривала війна. Через афганське пекло пройшли десятки тисяч солдат.

Після здобуття Україною незалежності українські військові стали учасниками миротворчих місій під егідою ООН, НАТО та інших міжнародних організацій. За даними Міністерства оборони України, починаючи з 1992 року в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки взяло участь близько 45 000 українських військовослужбовців, з яких  55 загинуло. Наразі ЗС України беруть участь в 8 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у 6 країнах світу та районі Аб’єй.

15 лютого 2022 року в центрі смт. Новоайдар відбулися урочистості, присвячені Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 33-й річниці виведення військ з Афганістану.

Вшанувати пам'ять загиблих та віддати шану учасникам бойових дій прийшли керівники Щастинського району, Новоайдарської селищної територіальної громади,  громадських організацій, воїни-інтернаціоналісти, ветерани.  

Зі словами вдячності  за мужність та героїзм  під час виконання інтернаціонального обов’язку до воїнів - інтернаціоналістів звернулися: голова Щастинської районної ради Олена Коробка, заступник голови Щастинської районної державної адміністрації Олександр Перов, Новоайдарський селищний голова Ігор Шопін, керівник громадської організації ветеранів України в Щастинському районі Олександр Косов, голова громадської організації «Інвалідів-ветеранів Чорнобиля Новоайдарського району» Анастасія Очкур. Вони побажали їм міцного здоров’я, щастя й миру, успіхів у праці та добробуту в родинах.

Ткаченку Валентину Григоровичу, учаснику бойових дій в Чехословакії та Єрмакову Андрію Олексійовичу, учаснику бойових дій в Афганістані вручені грамота та подяка районної державної адміністрації та районної ради за героїзм та мужність, відвагу, проявлені під час виконання військового обов’язку та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Учасники заходу поклали вінки та квіти до Братської могили та пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам, учасникам всіх локальних конфліктів.

Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь