A A A K K K
для людей із порушенням зору
Щастинська районна рада
Луганська область

Які зміни чекають на населення при наданні житлових субсидій

Дата: 16.11.2022 14:37
Кількість переглядів: 113

Які зміни чекають на населення при наданні житлових субсидій

Головним цьогорічним нововведенням у сфері надання житлових субсидій на оплату комунальних послуг в зимовий період є той факт, що виплати здійснюватимуться не лише за постійним місцем проживання, а й у разі його зміни, що продиктовано воєнними реаліями.

До 1 грудня 2022 року порядок звернення за призначенням субсидій та, власне, механізм призначення житлових субсидій і пільг не змінюється. Всі дані для виплат надійдуть до Пенсійного фонду України в електронному вигляді. Прийом документів від громадян та призначення виплат у жовтні-листопаді продовжують здійснювати органи соціального захисту населення.

До 1 грудня 2022 року документи подаються:

- до органів соціального захисту населення за місцем проживання;

- особисто до уповноважених посадових осіб виконавчих органів сільських, селищних, міських рад відповідних територіальних громад;

- до Центрів надання адміністративних послуг;

- через портал «Дія».

Із 1 грудня 2022 року документи прийматимуть сервісні центри Пенсійного фонду України. Також із грудня документи можна буде надіслати дистанційно через вебпортал електронних послуг або мобільний додаток Пенсійного фонду України.

Громадянам, які отримують житлову субсидію, не потрібно нікуди звертатися. Вони автоматично продовжать її отримувати у звичний спосіб (на свій банківський рахунок або через пошту).

Проте в разі переїзду людини й потребі в допомозі на оплату житлово-комунальних послуг на новому місці, їй доведеться звертатися за призначенням субсидії ще раз.

Щоб отримати субсидію на весь опалювальний сезон, необхідно звернутися за її призначенням протягом двох місяців з його початку. Якщо заяву подати пізніше, субсидію призначать з місяця подання заяви.

Житлова субсидія призначається тим, хто не може самостійно сплатити всю суму, нараховану за користування житлово-комунальними послугами. Розмір виплат розраховують індивідуально для кожної сім’ї з огляду на її склад, сукупний дохід та розмір житлового приміщення. Однак для призначення субсидії витрати на житлово-комунальні послуги мають перевищувати в середньому 15% щомісячного сукупного доходу.

Право на отримання субсидії мають:

– зареєстровані мешканці;

– орендарі за наявності договору найму;

– внутрішньо переміщені особи навіть без наявності договору найму.

Змінилися й критерії надання житлових субсидій особам, яким надається допомога по частковому безробіттю, та людям, які втратили роботу в період воєнного стану. Тепер призначення субсидії можливе особам з урахуванням фактично отриманих доходів у розмірі допомоги по безробіттю.

Крім того, для нарахування субсидії не будуть враховувати:

• допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам;

• компенсацію для покриття понесених витрат, пов’язаних з розміщенням у своєму житловому приміщенні внутрішньо переміщених осіб за програмою «Прихисток».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь