A A A K K K
для людей із порушенням зору
Щастинська районна рада
Луганська область

«Перетворити біль на силу».

Дата: 20.03.2024 15:04
Кількість переглядів: 43

Одне з гасел нашої Всеукраїнської програми ментального здоров’я – «Перетворити біль на силу». Це саме те, що робить наша сучасна культура.

На третій рік ворожого вторгнення наша культура розвивається. В містах, де постійно звучать сирени, водночас заповнені театри. І мабуть, ніколи ще не було такої потужної Шевченківської премії, як цьогорічна.

💬 Говорила про це на VII Міжнародному форумі «Креативна Україна». Його цьогорічна назва – «Rethinking. Culture», переосмислення культури.

Протягом дня підприємці, міжнародні експерти у сфері культури та економіки, представники органів державної влади та громадянського суспільства обговорюватимуть стратегію української культурної дипломатії.

⬛️ Кожен крок тут важливий. Зокрема, деколонізація імен і спадку, які сторіччями привласнювала імперія. В цьому сенсі кожен підпис під полотном Малевича, що це був український художник, – це не просто відновлення історичної справедливості. Це ще один потужний голос України у світі.

📍Важливо, що повернулося на батьківщину скіфське золото. Що Україна має офіційне представлення на світових мистецьких майданчиках, як-от Венеційська бієнале та Венеційський кінофестиваль, Берлінале, а також на першій Мальтійській бієнале. І долучилася до участі в дев’яти книжкових ярмарках світового рівня – у Варшаві, Лондоні, Франкфурті, Латинській Америці тощо.

📚 За час спротиву Український інститут книги підтримав видання понад 130 найменувань нових книжок. І пишаюся тим, що вони будуть доступні по всьому світу – на українських книжкових поличках, які ми відкрили вже у 190 бібліотеках 46 країн і бібліотеці ЮНЕСКО. Разом це 47 тисяч книжок, які теж стануть нашими голосами.

Культура – це також про порозуміння. Що краще нас зрозуміють, то легше буде тим, хто зараз на фронті.

🎬 Саме про це цьогорічна премія «Оскар» за документальний фільм, яку отримала група Мстислава Чернова. І, перефразуючи самого Мстислава, ми б усі хотіли, щоб приводу для цього фільму, тобто трагедії Маріуполя, не було. Але ми вдячні героїчним людям, які дали голос цій трагедії, які змусили світ її побачити.

Культура – це також наші свідчення. Потрібно свідчити про Україну і нас, звучати, не боятися власного голосу й робити його чутним. Дякую всім, хто це робить.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь